EFT Relatietherapie Groningen met relatietherapeut Liza Omran

Wanneer ga je in Emotionally Focussed Therapy (EFT) Relatietherapie in Groningen?

Jullie relatie wordt, als elke relatie, uiteindelijk een beetje vanzelfsprekend. Het nieuwe is er vanaf, je hebt het idee elkaar door en door te kennen en het leven en de drukte van alledag leiden dusdanig af dat jullie elkaar stukje bij beetje uit het oog verliezen. Weet je wat het ook is? Je hoeft geen moeite meer voor elkaar te doen, gelukkig maar want je hebt daar noch energie voor, noch zin in.

EFT Relatietherapie Groningen is voor iedereen die deze moeite wel weer wil doen. Misschien omdat er een crisis is of omdat jullie in een hele zware periode zitten. Maar het kan ook zijn dat het allemaal wat vanzelfsprekend is geworden en jullie niet weten hoe verder of stilstand willen voorkomen.

Wat betekent EFT Relatietherapie Groningen?

De naam zegt het al: in de behandeling richten we ons op de emoties. Voor bijna iedereen zijn emoties vrij onbekende en ongrijpbare krachten in je leven. Niet het alledaagse huilen of lachen, maar de wensen, verlangens en angsten die je bepalen. Hoe je met iemand wilt zijn, wat je geeft, wat je deelt, hoe je je aan een ander wilt verbinden. Het zijn lastig onder woorden te brengen onderwerpen; en toch gaan we het doen.

De methode, Emotionally Focused Therapy, is een wetenschappelijk goed geteste behandelmethode voor stellen. We werken met de gedachte dat je emoties zich aanpassen en dat jij je emoties kunt sturen. De emoties zélf zijn dan ook niet zo zeer het onderwerp, als wel de manier waarop jij en je partner ze kennen, weten wat ze betekenen en kunnen beheersen en gebruiken.

Eerst: opnieuw leren praten

Voordat we die emotionele verkenning doen, moeten jullie eerst weer in gesprek komen. Jullie reageren nu steeds op dezelfde negatieve manier op elkaar. Inmiddels is die negatieve spiraal geëscaleerd. Het lijkt wel alsof jullie elke keer weer in dezelfde situatie belanden. En ook al willen jullie dat het anders gaat, het lukt jullie niet er uit te breken.

Zien wat er is

Voor de meeste stellen is het best even slikken. Wat jullie niet in de gaten hebben is dat jullie ‘chemie’ er van alle kanten vanaf straalt. Zelfs in de meest alledaagse gesprekjes waarin jullie ‘je inhouden’ is precies te zien hoe jullie zijn. De relatietherapeut geeft dat vaak al in het eerste gesprek aan. EFT Relatietherapie Groningen laat zo zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Je diepste emoties bepalen je

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Dat komt omdat de basis emotioneel is. In de behandeling vinden we die emoties. We bespreken ze. We diepen ze uit. Je komt er achter dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.

De relatietherapie richt zich op het vergroten van veiligheid en intimiteit en brengt via de emoties beweging en verandering.

Fase 1 – patronen doorbreken
In deze fase leren jullie opnieuw communiceren. Je ziet waar het mis gaat, je herkent je eigen valkuilen en kun er iets aan doen. In het proces zetten jullie de oogkleppen af die je naar elkaar hebt. Voor veel stellen voelt het dan ook een beetje als een hernieuwde kennismaking. Deze fase is het meest praktisch, zakelijk. Dat is ook wel een prettig begin; jullie kunnen aan de slag, het is meestal vrij duidelijk wat iedereen te doen staat en het resultaat is snel te merken.

Fase 2 – opzoeken van emoties
Als jullie niet meer in hetzelfde cirkeltje ronddraaien, kunnen we de diepte in. Jullie voelen je allebei weer veilig, durven ook de moeilijke – soms pijnlijke – dingen uit te spreken. Onderwerpen zijn de wensen en angsten die jullie met jezelf en naar elkaar hebben.

Jullie verbond is gebouwd op diepe gevoelens naar elkaar, vaak onuitgesproken (zelfs naar jezelf) omdat die gevoelens onherroepelijk kwetsbaar zijn en niet altijd even stoer, inspirerend, of sterk overkomen.

In de behandeling merk ik dat stellen die op deze onderwerpen elkaar hervinden, niet alleen de relatie herstellen, maar ook voller en vrijer in het leven staan.

Fase 3 – waar ging het ook alweer over?
Wellicht heb je al gemerkt dat we het tot nu toe eigenlijk nog niet hebben gehad over jullie huidige problemen. Dat klopt; nu, in de derde fase is daar de tijd voor; doorgaans is dat heel makkelijk, jullie zijn als stel robuust, veerkrachtig en veelzijdig. Vandaar dat in deze fase vooral ook de toekomst ons onderwerp van gesprek blijkt: waar willen jullie naartoe?

Neem contact op

Benieuwd wat ik voor je kan doen? Neem telefonisch contact op via 050-2110435 of vul het contactformulier in EFT Relatietherapie Groningen.