Stress en burnout behandeling bij Psycholoog Groningen

“Burnout is het eindstadium van een proces en geen ziekte, het ontstaat bij gezonde mensen die meestal goed gefunctioneerd hebben.” – Arbo Advies

Je bent niet ziek. Je moet er wel wat aan doen.

Als je een burnout hebt, ben je waarschijnlijk al een hele lange tijd met je leven op een verkeerd spoor. ‘Chronische overbelasting’, heet het, oftewel, je neemt al tijden te veel hooi op je vork. Het resultaat daarvan is dat je dat wat je doet, minder goed kon doen, waardoor je nóg harder moest werken om op jouw niveau te functioneren.

Hoe komt dat? Waarom deed je geen stapje terug? Waarom heb je sommige zaken niet gewoon gelaten? Aan wie kon je geen weerstand bieden? Tijdens de behandeling kom je er achter en krijg je de ‘tools’ om in de toekomst meer regie te houden over je leven en een goede balans te houden tussen ‘geven’ en ‘nemen’.

Verzameling ongrijpbare klachten?

Wees het voor. Misschien heb je nu nog geen burnout, maar herken je wel een aantal van de klachten die ik omschrijf. Misschien maak je je zorgen. In dat geval wil ik je zeker aanraden om mij eens te bellen of mailen.

Een brede aanpak

We gaan in op de vier thema’s van een burn-out:

 1. Je energie-huishouding
  Wat gaat er mis, waar ga je te ver? Hoe kun je het herkennen en wat kun je er vervolgens aan doen. Je leert je eigen gedrag en gedragspatronen herkennen.
 2. In het hier en nu zijn
  Naar je lichaam luisteren. En niet alleen naar de vermoeidheid, maar ook al die andere signalen. De knoop in je schouder, de hoge adem, de bal in je buik, gapen terwijl je niet moe bent, je lichaam vertelt je vaak heel goed wat moeilijk is om te voelen. En: je lichaam liegt niet.
 3. Zinvol leven
  Je vindt het moeilijk dat goed voor ogen te houden in onze jachtige, snelle wereld. Wat dat betreft is het wel goed om even teruggeroepen te worden. Cliënten geven aan na de behandeling meer te genieten van het leven, een zinvollere invulling te kunnen geven aan werk en privé, en in het geheel eenvoudigweg meer plezier te hebben.
 4. Grenzen stellen
  Je leert hoe je op een voor jou prettige manier je grenzen kunt aangeven; in je werk, thuis en bij vrienden.

Meedoen

Na het eerste herstel proberen we je zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Je hebt je burnout niet in isolement gekregen, een wezenlijk onderdeel van je klachten is in relatie tot andere mensen.

Dus kun je er ook het beste aan werken met andere mensen om je heen. Daarbij kun je op die manier je nieuwe vaardigheden meteen in de praktijk oefenen.

Maak een afspraak

Is dit herkenbaar of wil je meer weten over stress en burnout klachten? Neem telefonisch contact op via 050-2110435 of vul het contactformulier in bij Psycholoog Groningen.